Biografie

Mijn “roots”

Ik heb het geluk gehad op te groeien in een muzikaal gezin. Van jongs af aan was ik al vertrouwd met de klanken van de ha-fa-bra muziek en al snel kreeg ik een cornet in bruikleen van de plaatselijke brassband. Dat instrument ben ik jarenlang blijven bespelen, onder anderen bij brassband De Bazuin Oenkerk en bij brassband De Wâldsang, die toen nog onder leiding stond van Tjeerd Brouwer. Het is ook Tjeerd Brouwer geweest die mij het duwtje in de rug heeft gegeven om van mijn hobby mijn werk te maken en die mij de grondbeginselen van het dirigeren heeft bijgebracht. Na de Pedagogische Academie heb ik mij op de voormalige Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden verder bekwaamd in de vakken directie en arrangeren.

Dirigent en docent

Dirigeren is meer dan ‘de maat slaan’. Dat is ook de titel van het lesboek dat ik samengesteld heb voor (aankomende) dirigenten die zich vanuit interesse verder willen bekwamen.

Alle aspecten van het dirigeren maken dit vak juist zo interessant en uitdagend. In lessen en workshops probeer ik dat altijd uit te dragen.

Van 1986 tot 2021 ben ik dirigent geweest van brassband De Bazuin Oenkerk. Het was geweldig om met deze band te werken. De inzet van de bandleden is groot, wat niet alleen heeft geresulteerd in fantastische concerten in binnen- en buitenland, maar ook tot klinkende concoursresultaten. Tevens ben ik, ook al weer geruime tijd, dirigent van harmonieorkest Crescendo te Drachten.

Het is een misvatting dat een dirigent alleen maar goed is als hij voor een band staat die uitkomt in de hoogste divisie en dan ook nog eens goede resultaten boekt. Voor mij geldt dat een dirigent goed is als hij het maximale uit een band weet te halen, op welk niveau er ook wordt gemusiceerd.

Naar muziek luisteren of zelf musiceren is een prachtige hobby. In mijn werk als docent aan het “Prins Claus Conservatorium” probeer ik de studenten dan ook te stimuleren bij hun muzikale ontdekkingstocht.

Arrangeur en klankregisseur

In de beginjaren van mijn ‘muzikale loopbaan’ heb ik bij diverse orkesten en groepen gespeeld. Niet alle muziek die door de dirigenten werd uitgezocht, bleek geschikt of beschikbaar voor de samenstelling van die band. Al snel werd ik gevraagd om die muziek wel geschikt te maken, dus om te schrijven naar de bestaande bezetting. Zo werd de basis gelegd voor het arrangeren.

Naast het maken van arrangementen ‘in opdracht’, probeer ik ook altijd tijd in te ruimen voor eigen repertoire. Mijn voorkeur daarbij gaat uit naar lichte muziek, filmmuziek en musicals. Enkele voorbeelden noem ik hier: “El Cumbanchero”, “Batman The Dark Night” en “Scherzo for Motorcycle and Orchestra” .

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar het kopje “Mijn werken” van deze site. De laatste jaren ben ik ook werkzaam als klankregisseur, hetzij voor CD-opnames, hetzij voor radio-opnames. Dit betreft niet alleen hafabra-muziek.

Klaas van der Woude

nl_NLDutch